Myyrmäen hävitysvimma

Keskellä Myyrmäen kaupunginosaa seisoo talo, jonka purkaminen on jäänyt kesken. Entisen valtion virastotalon tilalle piti tulla lisää uusia omistusasuntoja. Nyt tämä talon luuranko muistuttaa slummista ja siihen suuntaan menevästä kehityksestä, mutta totuus on toisenlainen. Taloa ei voida purkaa, koska edessä on uusia haasteita

Ainoa asia, jota ei vielä voi tehdä verkossa on vapausrangaistuksen suorittaminen

Valtion kanssa asioiminen on helppoa niille, joilla on tietokone, älypuhelin tai Internet-yhteys. Tässä tietoyhteiskunnassa on edelleen ihmisiä, jotka tarvitsevat palveluita paikan päällä. Kaikki heistä ei ole edes vanhoja. Osa heistä on vammaisia ja osa heistä haluaa asioida kasvotusten. Verottajan kanssa asiointi saattaa edelleen vaatia henkilökohtaisen asioinnin

Talon purkaminen on odotettua vaikeampaa

Entinen valtion virastotalo sijaitsee paikalla, joka on koko kaupunginosan sähkönjakelun kannalta kriittinen. Talon sähkökaapin purkaminen pimentäisi koko Myyrmäen kaupunginosan.

Sähkönjaon solmu oli ehkä tarkoituksella juuri tässä paikassa

Aina on ollut järkeviä ihmisiä ja aivan maalaisjärjellä ajateltuna on myös järkevää, että valtio virasto sijaitsee paikalla, joka on itse infrastruktuurin kannalta kriittinen. 1970 – luvun ihmisille olisi ollut mahdotonta selittää, että 2020 – luvulla on Internet ja valtion palvelut ovat suurimmalta osin verkossa.

Grynderit eivät ole milloinkaan olleet järkeviä vaan toistavat tarua keisarin uusista vaatteista

Grimmin veljekset aikanaan kirjoitti sadun keisarin uusista vaatteista. Tarina, joka on tavalliselle kansalaiselle tuttu ja kerta toisensa jälkeen talojen rakentamishankkeita ajavat Grynderit lankeavat. Ennen tätä he ovat hävittäneet erityisellä tehokkuudella joukon kauniita arvorakennuksia ja samalla merkittävän osan arvokasta kulttuurihistoriallista perintöä. Tämä tuho on ollut peruuttamatonta.

Sama tarina toistuu kerta toisensa jälkeen

Nyt purettava virastorakennus ei ollut arkkitehtonisesti erityisen arvokas. Alueen palveluiden kannalta sillä oli merkitystä ja nyt näkemän perusteella sillä on kauaskantoiset vaikutukset myös infrastruktuuriin. Jää vielä arvoitukseksi miten kauan saamme ihailla entisen virastotalon luurankoa. Virastotalot ovat olleet aina tarkoituksella omalla paikallaan. Nyt näemme sen havainnollisesti, koska talon purkaminen pimentäisi koko kaupunginosan. Paikalle tulee asuntoja jotka maksavat enemmän, mitä oli suunniteltu. Ehkä koko hanke uudisrakennuksesta voi myös kaatua kustannuksiin. Mitä me tästä opimme. Tuskin mitään, sillä samoja virheitä tehdään kerta toisensa jälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *